top of page

Frukosten #2: ”Northen Sweden and Green IT”


Förnybar energi och hållbara transporter var temat för den andra frukosten på Kaleido som även den drog fulla hus. Frukosten sammanfattas bäst av titeln ovan som yppades av en mycket glad gäst. Vi återkommer till titelsättningen lite senare och tar det från början.

Tre budskap från frukostvärden Efter sedvanligt mingel och kaffe klev konferenciererna David Sundström och Åsa Ivarsdotter upp på scen och presenterade frukostens första talare, Anders Ådemo från morgonens frukostvärd PiteEnergi. Anders hade med sig tre budskap från arbetsgivaren. 1. Pite Energis satsning på fjärrvärme i Piteå. 2. Solcellsteknologin som gör att kunderna kan producera egen energi. 3. Att Pite Energi enbart erbjuder förnybar energi. Låter som att utvecklingen går i rätt riktning. Tesla, ljuddesign av tysta elbilar och energitransformationen med hjälp av två kepsar.

Första talare var Christer Berglund, nationalekonom hos Vattenfall. Christer tog med oss på en energiresa över tid och rum och berättade hur titeln ”världens största energikonsumenter” sakteligen övertas av Asien efter att ha tillhört OECD-länderna under överskådlig tid. Trots världens många, till synes oöverkomliga, energiutmatningar bjöd Christer på framtidstro. Ta elbiltillverkaren Tesla som exempel. Med en räckvidd på 35 mil och en prislapp kring USD 35,000 kan Tesla’s nästa bilmodell revolutionera bilbranschen, menade Berglund. Extra kul för oss här i norr som redan har eluttag på utsidan av garaget, och vanan att plugga in en sladd i bilen får vi med modersmjölken.

Nästa talare var två till antalet. Stefan Lindberg och Anna Sirkka från Interactive Institute som designar ljud för elbilar så omgivningen kan uppmärksamma de tysta elbilarna. EU har klubbat igenom ett lagkrav på ljudliga elbilar vid låga hastigheter som träder i kraft under 2019. Tyst framfart är förstås en fördel ur bullersynpunkt, men kan medföra fara för trafikanter som inte uppfattar elfordonens tysta framfart. Interactive Institute kommer försöka hitta ljud som låter bra och funkar i samhället (minimera negativa effekter). Besökarna fick även möjlighet att designa egna ljud i Interactive Institutes monter.

Sist upp på scen var innovationschef Richard Holm från SP ETC. Richard gav en lektion i pedagogik när han gestaltade övergången från fossila bränslen till gröna bränslen med hjälp av två kepsar. Just nu är vi i en övergångsperiod från fossila bränslen innan världen helt (förhoppningsvis) kan förlita sig på mer miljövänliga alternativ.

Åh Dagny!

Det mest bejublade inslaget var Åsa Ivarsdotters högläsning av "Dagny Lindgren" på västerbottniska som fick alla dubbelvikta av skratt. ”Dagens energiinslag” påpekade konferencier Sundström innan han och Åsa rundade av med tips på stundande kulturevenemang i Piteå. Några gäster dröjde sig kvar medan andra skyndade mot respektive arbetsplats. Förhoppningsvis fyllda av inspiration och nya visitkort som borgar för business.

Blir BMW dörröppnaren vi väntat på?

Just ja, vi skulle ju förklara titeln ovan. Orden ”Northern Sweden and green IT” yppades av Fortlax VD Anders Berglund i publiken som precis kammat hem en dunderaffär med BMW-koncernen. Inom kort kommer den tyska biljätten att lagra sitt data i Piteå med anledning av den gröna energin vi har här uppe i norr. Fler stora varumärken får gärna följa i BMW:s hjulspår.

Stort grattis till Fortlax såklart och tack arrangörer, frukostvärden Pite Energi och inte minst besökarna som förgyllde april månads frukost.

På återseende 13 maj då turism och besöksnäringen står på schemat.

Tills dess.

Text och bilder: p-town

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page