top of page

Digitalisering avgörande faktor för överlevnad.

Digital kompetens kommer att vara avgörande för företagens framtid. Det menade både frukostvärdar och talare på fredagens frukost. Ledare och styrelser behöver utbildas för att kunna hantera de snabba och omvälvande förändringar som digitaliseringen innebär.

Som frukostvärdar den här morgonen stod en stark uppställning av Piteås digitala och kreativa bolag. Mats Långström på Helikopter beskrev hur många av bolagen jobbar tillsammans för att komplettera sitt kunderbjudande och ta hem större affärer. Han berömde även kommunens arbete och undrade varför Piteå får så dåligt betyg i företagsrankingen.

- Vi får det stöd vi behöver från kommunen när vi vill göra satsningar, t ex utbildningen Digital strateg som efterfrågades av branschen och nu drivs som YH-utbildning i kommunens regi. Vi har Greta på Piteå Science Park som jobbar för att utveckla branschen och Pnf som ser till att vi har bra lokaler att växa i.

Kommunalråd och kommunchef tog glatt emot berömmet.

Så ska Piteå stå sig i konkurrensen

Mats överlämnade också en gåva till publiken i form av ett digitalt manifest framtaget av de digitala och kreativa bolagen. Manifestet presenterades av Malin Wedin, studerande till digital strateg:

De fem viktigaste ingredienserna för att Piteå ska vara konkurrenskraftig stad även i framtiden,

1. Den digitala revolutionen gör att en del jobb försvinner, men väldigt många nya skapas. Den stad vars utbildningssystem har koll på detta vinner. Säkerställ att den digitala revolutionen börjar i skolan.

2. Säkerställ att någon i bolagets styrelse eller ledning har digital kompetens

3. Digitaliseringen handlar inte bara om teknik. Vi pitebor måste även hitta nya sätt att agera med hänsyn tagen till den nya tekniken.

4. De ska vara lika enkelt eller svårt att låna pengar till digitalisering som till nya maskiner eller lokaler.

5. Glöm inte att Piteå och Hemmingsmark har samma internet som Silicon Valley.

Digitala experter och behov av utbildning

Därefter tog Marcus Odevall, Eljester och lärare utbildningen Digital Strateg, över scenen och gav publiken en lektion i utmaningar och möjligheter med att digitalisera sin verksamhet. Han lyfte Piteås förmåga att gå från ord till handling och tog även han upp exemplet utbildningen Digital strateg. Marcus menar att alla i samhället behöver mer kunskap om digitalisering. Alla kan inte bli experter men måste inse att de behöver hjälp av experter och lära sig hur man beställer och upphandlar kompetens på rätt sätt.

Konkreta tips från panelen

Fredrik Högberg, VD på More Media, lyfte hur viktigt det är med digital kompetens i styrelser och Linda Lundmark på Tromb fick förklara bredden av digitalisering som är så mycket mer än mail och sociala medier. Det är allt från verksamhetsstöd i form av inköp, orderhantering och försäljning till tydliga och förbättrade kundrelationer.

Berndt Johansson på Firstly, experter på sökoptimering, gav alla i publiken en uppmaning att gå in och registrera sitt företag på Google My Business, som är som hitta.se för företag och sökmotorer. Här har ni länken: https://www.google.com/business/

Dagens moderator David Sundström avslutade med att läsa upp vinnarna från Näringslivsgalan och tipsa om alla juliga evenemang den kommande månaden.

Årets sista frukost är den 9 december då temat är Att skapa ett vinnande team – ledarskap i nytt perspektiv.

Mingelbilder från frukosten finns på vår Facebook-sida!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page